Η Άρνη είναι χωριό της Άνδρου, του δήμου Άνδρου, ενώ πριν το Σχέδιο Καλλικράτης ήταν στο δήμο Υδρούσας. Βρίσκεται στο εσωτερικό ορεινό τμήμα του νησιού χτισμένη σε υψόμετρο 500 μ. Το χωριό έχει πληθυσμό 100 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2001.
Ιστορικά στοιχεία
Για την προέλευση του ονόματος δεν υπάρχει συμφωνία. Αν και το όνομα Άρνη συναντάται στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα το συγκεκριμένο πιστεύεται πως προέρχεται από κάποιον Φράγκο ευγενή που ονομαζόταν Αρνάς και διέθετε τιμάριο στην περιοχή κατά τον 14ο αιώνα. Από το όνομα του ονομάστηκε ο οικισμός Αρνάς και αργότερα με παραφθορά έγινε Άρνη. Υπάρχει και η άποψη πως το όνομα υπήρχε από την αρχαιότητα και αυτό αποκαλύπτεται και από το όνομα της αποικίας των αρχαίων κατοίκων της Άνδρου, της Αρναίας Χαλκιδικής, η οποία ονομαζόταν αρχικά Αρναί. Στην περιοχή της Άρνης εγκαταστάθηκαν Αρβανίτες έποικοι κατά τον 14ο αιώνα ύστερα από πρόσκληση των Βενετών κατακτητών. Η αρβανίτικη γλώσσα παραμένει σε χρήση στην περιοχή μέχρι και σήμερα αν και μιλιέται από ελάχιστους.
Διοικητική ιστορία
Με τη διοικητική διαίρεση του 1833 η Άρνη αποτέλεσε έδρα του διευρυμένου δήμου Άρνης που συστάθηκε τότε. Ο δήμος προσωρινά συγχωνεύτηκε με τον δήμο Γαύριου αλλά επανασυστάθηκε και διατηρήθηκε μέχρι το 1912. Με την κατάργηση του η Άρνη έγινε κοινότητα. Το 1997 με την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, η κοινότητα Άρνης καταργήθηκε και ενσωματώθηκε στο δήμο Υδρούσας.
Μορφολογία
Το χωριό είναι χτισμένο σε μία ομαλή πλαγιά σε υψόμετρο 500 μέτρων. Η περιοχή είναι μία από τις πιο δασωμένες του νησιού. Στην περιοχή της Άρνης βρίσκεται το πάρκο Κανάβας, περιοχή φυσικής ομορφιάς του νησιού, με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά.
Διοίκηση
Χώρα:Ε λλάδα
Περιφέρεια: Νοτίου Αιγαίου
Δήμος: Δήμος Άνδρου
Γεωγραφία και στατιστική
Νομός: Κυκλάδων
Υψόμετρο: 500μ
Πληθυσμός: 100 (2001)